Easy-Vent geeft voormalig schippersinternaat lucht

 

NIJMEGEN ‐ Het prachtige rijksmonument werd gebouwd in 1926 en droeg eerst de naam ‘Klokkenberg’. Later werd het ‘Sterreschans’ genoemd. Het voormalig schippersinternaat aan de Ubbergseveldweg in Nijmegen heeft jarenlang leeggestaan. Voordat het een nieuw doel kreeg. 

De particuliere instelling Domus Magnus heeft het schippersinternaat door Bouwkundig aannemer Roelofs en Haase laten ombouwen tot een vijfsterren zorglocatie. Zowel de binnen‐ als de buitenkant mag er zijn. Het monumentale karakter is gedurende de renovatie overeind gebleven. De Sterreschans heeft een ondergrondse parkeergarage gekregen en aan de achterkant zijn twee vleugels aangebouwd. In totaal heeft de zorglocatie 44 zelfstandige appartementen met een oppervlak tussen de 50 en 120 m2. Hiervan zijn 16 appartementen in het nieuwbouwdeel te vinden en 28 in het monumentale deel. 
 

Hoog luchtcomfort in nostalgisch gebouw

In het monumentale deel was behoefte aan ventilatieverbetering. Zoals wij vaker zien bij renovatieprojecten was een modern WTW‐systeem technisch gezien geen optie. Om het comfortgehalte op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen was natuurlijke toevoer van lucht benodigd binnen het mechanisch ventilatiesysteem zoals Gerben Schulenburg van Installatiebedrijf G. van Dam dat voor ogen had. Onder de ramen heeft het installatiebedrijf uit Rijssen nieuwe radiatoren geplaatst. Achter deze radiatoren zijn de luchttoevoersystemen (de Easy‐Vents) aangebracht waardoor voortaan gefilterde en opgewarmde lucht naar binnenkomt zonder dat de bewoners en het personeel van de Sterreschans tocht ervaren. Een gunstig bijeffect is dat er een hoger rendement uit de radiatoren wordt gehaald. Afhankelijk van de grootte van iedere ruimte en op basis van een ventilatieberekening is de ventilatiecapaciteit en daarmee het aantal Easy‐Vents per ruimte bepaald. 
Voormalig Schippersinternaat

 
Installatiegemak 

Volgens Jirka Harvik van Van Dam, is de installatie zeer eenvoudig en zit de meeste tijd
in het boren van het gat door de muur naar buiten. Installatietijd is dus afhankelijk van het materiaal waaruit de muur bestaat en de rest van de montage is in een mum van tijd.
 

Easy‐Vent buitenmuurroosters

De kleur van de buitenmuurroosters is aangepast op het aanzicht van het rijksmonument. Het moest de kleur van de bouwstenen zoveel mogelijk benaderen. De keuze is gevallen op een chocoladebruine tint en de buitenmuurroosters zijn dan ook in deze kleur uitgevoerd. De kleurkeuze is slim bedacht, want op onderstaande afbeelding is te zien hoe onzichtbaar de buitenmuurroosters al zijn op kleine afstand.

 
Voormalig Schippersinternaat